Jaki powinien być piec do spalania ekogroszku?

Kiedy nadchodzą zimniejsze miesiące, a wreszcie mroźna zima, niezbędne staje się ogrzewanie domu. Warto wtedy wybrać takie rozwiązanie, które nie będzie wymagało wiele wysiłku, a jednocześnie pozwoli na utrzymywanie w pomieszczeniach stałej temperatury. Na to właśnie pozwoli wykorzystanie do ogrzewania ekogroszku.

Czym jest ekogroszek?

Jest to paliwo stałe, produkowane z węgla brunatnego lub kamiennego, które przeznaczone jest do wytwarzania energii cieplnej (przy wykorzystaniu kotłów retortowych). Ekogroszek ma bardzo dobrą jakość i większą wydajność niż pozostałe rodzaje węgla. Bardzo ważne jest również to, że jest o wiele bardziej przyjazny dla środowiska naturalnego, ponieważ po jego spalaniu otrzymuje się jedynie niewielką ilość szkodliwych tlenków siarki. Ekogroszek wytwarza się z węgla:

  • wysokokalorycznego,

  • o niskiej zawartości wody, siarki i substancji niepalnych,

  • o niewielkiej spiekalności.

Stąd też paliwo to jest bardzo wydajne i zapewnia kaloryczne ciepło. Jego wielkość waha się pomiędzy 5 a 25 mm, dlatego bardzo dobrze sprawdza się do opalania w piecach z automatycznymi dozownikami węgla albo w piecach z podajnikami.

Czemu ekogroszek jest tak wygodnym rozwiązaniem?

Wynika to z kilku aspektów. Po pierwsze, po jego spalaniu (w porównaniu z innymi węglami), otrzymuje się niewielką ilość popiołu. Pozwala to więc zachować czystość także bez większego nakładu pracy (związanej z częstym wymiataniem kotła). Po drugie, używając tego paliwa, nie trzeba się martwić o utrzymanie w domu odpowiedniej temperatury. Jest tak, ponieważ po odpowiednim ustawieniu kotła ogrzewanie będzie przebiegało automatycznie. Po trzecie, ekogroszek jest materiałem drobnym i dość lekkim, dlatego z jego przenoszeniem poradzi sobie każdy (nawet osoby starsze). Po czwarte, posiadając piec z podajnikiem, nawet przez kilka dni nie trzeba martwić się paleniem.

Jaki powinien być piec na ekogroszek?

Tak jak było wspomniane już wcześniej, najlepszy będzie tutaj piec (kocioł) zautomatyzowany, ponieważ dzięki niemu paliwo będzie można wsypywać raz na kilka dni. Oczywiście jeszcze przed jego zakupem, trzeba przeanalizować potrzeby grzewcze domu – od tego będzie bowiem zależeć moc wybranego urządzenia. Nowsze domy posiadają

świadectwo charakterystyki energetycznej, w starszych taką wartość w można w przybliżeniu obliczyć (albo zamówić audyt energetyczny). Kolejnymi, po mocy, różnicami między piecami na ekogroszek będą:

  • sposób podawania ekogroszku,

  • rodzaj sterowników – najlepsze (bo najwygodniejsze) będą te automatyczne, natomiast u osób z doświadczeniem sterowniki dwustanowe (które pozwolą na lepsze wyniki w postaci ilości ciepła uzyskiwanego w czasie spalania, a także oszczędności spalonego opału),

  • rodzaje palnika – w przypadku ekogroszku najlepiej sprawdzi się retora okrągła, fajkowa (do wyboru są jeszcze palniki rynnowe i prostokątne),

  • wymiennik – lepiej sprawdzą się te z kanałami pionowymi, ponieważ (w porównaniu z poziomymi) w mniejszym stopniu dochodzi tu do osadzania się pyłu na powierzchniach wymiany ciepła, co wpływa na większą efektywność działania pieca.

W wybranym piecu musi być możliwy montaż ciepłomierza, który umożliwi sprawdzenie tego, czy właściwie użytkuje się kocioł. Pozwoli to na ograniczenie strat energii oraz na wykorzystanie całego potencjału urządzenia. Piec na ekogroszek powinien mieć również wysoką jakość wykonania. Blacha nie powinna być cieńsza niż 6 mm (co wpłynie pozytywnie na jego żywotność). Bardzo ważne jest także to, by posiadał on kilkuletnią gwarancję producenta oraz zapewniony serwis techniczny.