Jak powstaje ekogroszek?

Stale rosnąca popularność ekogroszku wiąże się nie tylko z jego atrakcyjną ceną, ale także aspektem ekologicznym. Liczne badania wykazują że ekogroszek jest przyjazny środowiska, a wysoka kaloryczność gwarantuje dobre efekty ogrzewania. Przyjrzyjmy się jaki jest jego proces produkcji i czy ma on wpływ na finalną jakość produktu, a tym samym spalania.

Ekogroszek – proces produkcji

Ekogroszek należy do grupy paliw stałych. Wytwarzany ze specjalnie selekcjonowanego, wysokokalorycznego węgla cechuje się wysokimi parametrami spalania.
Zanim węgiel stanie się ekogroszkiem jest klasyfikowany ze względu na swoją kaloryczność oraz rozmiar. Kamienie węgla, które spełniają wszystkie wymagania przechodzą do dalszego procesu produkcji podczas którego wybrane bryły węglowe są kruszone.

Kolejno, po rozkruszeniu węgiel jest przesiewany przez sito z wymaganymi rozmiarami. Przypomnijmy, że ekogroszek musi posiadać właściwą średnicę 5-25 mm. Proces produkcji ekogroszku jest ukierunkowany na produkt najwyższej jakości, stąd też po rozdrobnieniu i przesianiu ekogroszek jest poddawany oczyszczaniu wodą. Mówiąc wprost jest on płukany, by pozbyć się osadu z pyłu węglowego oraz miału. W tym momencie dobry producent zadba o właściwą wilgotność produktu. Na rynku można się bowiem spotkać z ociekającym wodą ekogroszkiem, co skutkuje nie tylko zapchaniem pieca, ale też płaceniem za wodę! Proces produkcji powinien się zakończyć na odpowiednim przygotowaniu opału, a także jego spakowaniu.

Cechy wysokiej jakości ekogroszku

Pamiętajmy, że pełnowartościowy ekogroszek jest wytwarzany z wysokiej jakości węgla o dobrej kaloryczności. Do jego produkcji używa się węgla kamiennego oraz węgla brunatnego. Prawidłowo przeprowadzony proces produkcji gwarantuje produkt o wysokich właściwościach i odpowiedniej ilości popiołu węglowego, która nie powinna przekroczyć 10 proc. masy własnej, natomiast siarka powinna stanowić mniej niż 0,6 proc. masy ekogroszku.

Niska zdolność spiekania i mała zawartość siarki wpływa korzystnie na kocioł, a także pozwala na efektywne i ekonomiczne ogrzewanie domu.
Wysokogatunkowy ekogroszek jest dostosowany do współczesnych kotłów oraz pieców. Proces produkcji paliwa opałowego powinien być kompatybilny z parametrami produktów przeznaczanych do spalania w konkretnych piecach na ekogroszek. Wspomniane parametry podają producenci kotłów.

Optymalne parametry wysokiej jakości ekogroszku prezentują się następująco:

  • wartość opałowa 24 tyś KJ/kg;
  • granulacja 5-25 mm;
  • zawartość popiołu mniej niż 10% masy początkowej;
  • zdolność spiekania poniżej 20;
  • zawartość siarki 0,6 % ( im mniej, tym lepiej);
  • wilgotność poniżej 10 %.

Ważne informacje na temat ekogroszku

Klienci często zastanawiają się jak odróżnić dobrej klasy ekogroszek od tego gorszej jakości. Na rynku nie brakuje sprzedawców nastawionych wyłącznie na zysk i proponujących pozornie tańszy produkt, który finalnie okazuje się kosztownym w użytkowaniu bublem.

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę to nomenklatura. Często możemy spotkać się z informacją dotyczącą ciepła spalania opalania zamiast kaloryczności. Wbrew pozorom są to zupełnie inne dane. Ciepło spalania to całkowita energia, która zostaje uwolniona w wyniku spalania opału razem z parą wodną. Praktycznie rzecz ujmując nie jest ona tożsama z efektywnym i ekonomicznym ogrzaniem domu. Wprost przeciwnie, ta energia jest dla nas bezużyteczna. Kupując ekogroszek zwracajmy więc uwagę na jego kaloryczność, a więc na wartość opałową.

Kaloryczność ekogroszku – dwie opcje

Kupując ekogroszek na zimę liczy się wysoka kaloryczność, nie mniej nie można wskazywać, że każdorazowo opał o niższej kaloryczności będzie zły. Istotnym elementem jest sprawdzenie kaloryczności do ceny. To ważne, ponieważ parując te dwie rzeczy ze sobą można wybrać produkt, który spełni wszystkie oczekiwania, a więc pozwoli uzyskać najwięcej energii w najniższej, możliwej cenie. Jednak w tym miejscu należy także podkreślić, by nie sięgać po najtańsze i niesprawdzone paliwo. Błędem jest przeliczanie paliwa na kilogramy – kiepskiej jakości kupione w niskiej cenie okaże się najdroższym z możliwych.

Powiedzmy także, kiedy lepiej postawić na ekogroszek o niższej kaloryczności. W okresie wiosennym i jesiennym jest on całkowicie zasadny. Cieplejsze dni nie wymagają tak wysokiej kaloryczności ekogroszku. Jeśli takowy będzie spalany przy wyższych temperaturach zewnętrznych będzie to skutkowało dużą ilością sadzy oraz dymu.

Warto pamiętać, że wysokokaloryczny ekogroszek jest doskonały w zimę, natomiast w cieplejsze pory roku, które wymagają jedynie dogrzania pomieszczeń lepszym wyborem będzie ekogroszek o niższej kaloryczności. Odpowiedni proces produkcji gwarantuje, że każdy z wymienionych będzie spełniał oczekiwania i dbał o nasze portfele.

O czym należy pamiętać

Proces produkcji paliwa opałowego powinien przekładać się na jakość. Tę – w przypadku ekogroszku – określają konkretne, wyżej wymienione parametry. Możemy sprawdzić także wstępną jakość i dbałość o produkt naocznie – jeśli widzimy, że ekogroszek jest zmieszany z piaskiem, mułem czy żwirem z pewnością mamy do czynienia z oszustwem. Podobnie jeśli opał niemal ocieka wodą – oczywiście delikatna wilgotność jest dopuszczalna, szczególnie przy deszczowej aurze, aczkolwiek dobrze zabezpieczony opał nie będzie „pływał” w morzu deszczu.

Zanim wybierzemy ekogroszek koniecznie sprawdźmy jego pochodzenie. Sprawdzony producent to praktycznie 100 proc. gwarancja satysfakcji, podobnie z resztą jak renomowany sprzedawca.