Czym jest węgiel wysokokaloryczny Orzech?

Wraz z nastaniem kolejnych zimnych dni, konieczne jest, aby zaopatrzyć się w opał. To właśnie dzięki niemu w domu panuje ciepło i komfort, Osoby, które mieszkają w blokach, mają sprawę rozwiązaną, ponieważ nie muszą martwić się opałem. Mogą spodziewać się co najwyżej podwyżek rachunków. Osoby, które same muszą zadbać o swoje ciepło, mogą wahać się, jaki rodzaj węgla wybrać. Warto zastanowić się np. nad węglem zwanym orzechem. Jednak najpierw warto poznać jego podstawowe parametry.

Co to jest węgiel wysokokaloryczny orzech?

Ten rodzaj węgla należy do grupy węgli grubo granulowanych. Jego granulacja waha się od 30 do 70 mm. W związku z tym jest jednym z największych rodzajów węgla na rynku. Pali się on jasnym i wysokim płomieniem, zalicza się do węgli płomiennych. Jest on węglem wysoko kalorycznym, czyli jego spalanie dostarcza dużo energii, która następnie zamieniana jest na ciepło do domu. Węgiel kamienny orzech najczęściej wykorzystywany jest właśnie do ogrzewania gospodarstw domowych. Posiada on niską zawartość siarki, która waha się w granicach (0,7 -1,7%). Dzięki temu ten węgiel spala się bardzo dobrze, nie niosąc tym samym zagrożenia dla środowiska naturalnego. Warto zastanowić się nad wyborem tego węgla, ponieważ ma on liczne zalety, które mogą zachęcić do wykorzystania go.

węgiel orzech kansas

Jakie zalety ma węgiel orzech?

Węgiel orzech jest chętnie wybierany przez szerokie grono użytkowników. Wynika to głównie z uwagi na fakt, że posiada on liczne zalety. Pozytywne skutki stosowania węgla zwanego orzechem odnoszą się do aspektów ekologicznych, ekonomicznych oraz kwestii bezpieczeństwa.

Oto walory tego węgla:

  • niska zawartość siarki – zapewnia spalanie ekonomiczne, niestanowiące zagrożenia dla środowiska naturalnego;
  • bardzo wysoka kaloryczność węgla – wyższa (w porównaniu do innych) cena węgla orzecha idzie w parze z jego większą wydajnością, w związku z tym użytkownik oszczędza w przeciągu całego sezonu grzewczego, choć jednorazowo musi wydać więcej pieniędzy,
  • niewielka ilość popiołu powstającą podczas spalania – umożliwia rzadsze czyszczenie pieca, zapewnia to większą wygodę użytkowania i mniejsze nakłady pracy związane z ogrzewaniem domu;
  • możliwość spalania z innymi materiałami – zabieg ten pozwala na podniesienie kaloryczności innych paliw, np. węgla drzewnego, wówczas także można liczyć na oszczędności;
  • bezpieczeństwo stosowania – węgiel orzech nie osadza się na przewodach, w związku z tym jego użytkowanie jest bezpieczne dla systemu grzewczego, przewodów kominowych oraz całej instalacji.

W jakim kotle używać węgla orzecha?

Węgiel orzech jest prawdziwym liderem, jeśli chodzi o kotły zasypowe. Wynika to głównie z tego, że kostka jest masywna i grubsza, choć jednocześnie trudniejsza do rozpalenia. Idealnie nadaje się na paliwo w przypadku, gdy opalanie odbywa się na okrągło. Wówczas można dorzucać do kotła po jednej lub po kilka kostek. W tym przypadku wygrywa on z węglem groszkiem, ponieważ mniejszy groszek może generować trudności podczas spalania bez nadmuchu. Ekogroszek z kolei będzie wypadał cenowo bardzo słabo. Tak naprawdę w normalnych piecach zasypowych także można palić ekogroszkiem. Pozwoli to na łatwiejsze utrzymanie pieca w czystości, jednak będzie to bezsensowne głównie ze względów ekonomicznych.

Jakość węgla a przepisy prawne

Od 4 listopada 2018 roku weszły w życie przepisy, które nakazują określone parametry jakościowe paliw stałych. To właśnie dzięki nim można liczyć na to, że kupując węgiel wysokokaloryczny orzech, nie dostaniemy wraz z nim kilku taczek miału. W końcu jak już wspomniano, węgiel ten jest kupowany zazwyczaj do kotłów zasypowych, gdzie miał węglowy nie będzie sprawdzał się już tak dobrze. Oczywiście wprowadzenie przepisów tych nie zmienia od razu drastycznie poziomu jakości każdego węgla. W końcu jest to tak naprawdę produkt naturalny, który ma swoje właściwości, a nie produkt wytworzony przez danego przedsiębiorcę. Tym samym nie ma co liczyć, że paliwa stałe będą utrzymywały standard zawsze na tym samym poziomie, bo jest to po prostu niemożliwe. Jednak wprowadzone w życie przepisy sprawiają, że rynek paliw stałych stanie się bardziej uszczelniony, a konsumenci będą chronieni przed oszustwami ze strony nieuczciwych sprzedających.

Jak sprawdzić jakość węgla?

Jasne jest, że nie wszystkie parametry węgla można ocenić gołym okiem. Jednak jest kilka cech wizualnych, które umożliwiają ocenę jakości surowca. Węgiel o małych właściwościach kalorycznych jest zazwyczaj szaroczarny. Dodatkowo naszą uwagę powinny zwracać także złotawe błyszczące paski. Świadczą one o niskiej i średniej kaloryczności w przedziale 24–26MJ/kg. Ponadto węgle o niskich wartościach opałowych łatwo się kruszą, rozdzielając się na ciężkie do przełamania części. Z kolei węgiel o wysokiej kaloryczności jest zazwyczaj intensywnie czarny. Taki kolor świadczy też o tym, że podczas spalania surowiec ten dostarcza niewielką ilość popiołu. Węgiel o dobrych właściwościach powinien być także twardy i bardzo ciężki do rozbicia i pokruszenia.